wel of niet ontbijten?

Is ontbijten nou wel of niet belangrijk?
Ontbijten, is het nou wel of niet goed voor je? De één zegt dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en de ander vindt dat je het beter kunt overslaan, bijvoorbeeld als je wilt afvallen. Door de bomen zie je soms het bos niet meer.
Ik zal je alvast verklappen: Het één is niet beter dan het ander. Ontbijten is niet essentieel, maar kan wel voordelen hebben voor je gezondheid.
De voordelen van ontbijten
Een goede start van de dag
Als je volgens een normaal slaap-waak ritme leeft, ontbijt je waarschijnlijk ergens tussen 6:00 uur en 9:00 ’s morgens. Een goed ontbijt is een goede start van je dag. Het geeft je energie om je dagelijkse dingen te doen, brengt je metabolisme op gang en kan helpen je hongergevoel gedurende de dag te reguleren.
Belangrijke voedingsstoffen
Tijdens je slaap is je lichaam bezig met allerlei processen die energie kosten. Deze energie wordt uit je voeding gehaald. Met een goed ontbijt vol voedingsstoffen vul je deze energievoorraad weer aan. Kies daarom voor een gebalanceerd ontbijtje dat bestaat uit de juiste balans in koolhydraten, eiwitten en vetten. Een goed voorbeeld is havermout met fruit en noten of yoghurt met fruit en notenmuesli.
Wanneer niet ontbijten?
Net als met vele andere dingen in het leven geldt hierbij ook: iedereen is anders en heeft andere voorkeuren. Ontbijten is echt niet voor iedereen essentieel.
Sommige mensen hebben simpelweg geen trek of weinig tijd in de ochtend. Om dan met tegenzin of haast toch maar wat voedsel naar binnen te werken, is dan ook voor niemand leuk. Ben jij deze persoon? Zorg er dan voor dat wanneer de trek begint op te komen, je alsnog begint met een voedzame maaltijd met de juiste balans in koolhydraten, eiwitten en vetten. Je lichaam heeft het tenslotte nodig, ongeacht op welk tijdstip.
Ook zijn er mensen die doen aan intermittent fasting als een manier om af te vallen of omdat ze zich prettig bij voelen bij die manier van eten. Eerder schreef ik al een artikel over afvallen met intermittent fasting.
Uiteindelijk gaat het erom dat je gedurende de dag voldoende voedingsstoffen en energie binnenkrijgt, ongeacht wanneer je begint met eten. Bovendien gaat het niet alleen om wat je eet als ontbijt, maar om wat je de hele dag eet. Als je ontbijt met een grote portie van calorierijk voedsel, dan kan dit alsnog leiden tot een overschot aan calorieën gedurende de dag, wat kan leiden tot gewichtstoename. Het is daarom belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te hebben dat past bij jouw behoeften en doelen.
Hoe zit het dan met dat vuurtje dat moet branden?
Er wordt vaak beweerd dat je met ontbijt het ‘vuurtje’ aanzet wat je metabolisme weer aan het werk zet. Geloof me, je metabolisme gaat echt wel door. Ook als jij niet ontbijt. Je lichaam heeft een bepaald aantal calorieën per dag nodig om te functioneren. Hoe en wanneer je die binnenkrijgt, maakt eigenlijk niet uit en heeft ook geen invloed op je metabolisme. Is jouw dagelijkse caloriebehoefte 2000 kcal en vind je het fijn om slechts één maaltijd per dag eten die 2000 kcal bevat of twee van 1000 kcal? Dat is geen probleem en maakt voor je metabolisme dus ook niets uit.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring en research. Wil je zeker weten of bepaalde voeding of sport geschikt is voor jouw lichaam? Raadpleeg dan een diëtist, (sport)arts of dokter.