Tips voor fitness

Waar is magnesium goed voor?

waar is magnesium goed voor

Wat is magnesium?

Magnesium is één van de meest voorkomende mineralen in het lichaam. Het is nodig voor o.a. de energieproductie, optimale werking van het zenuwstelsel en de regulering van de bloeddruk en bloedglucose. Ook helpt magnesium bij het opnemen van vitamine D. Een tekort aan magnesium kan leiden tot diabetes, hart- en vaatzieken en andere gezondheidsproblemen.

Je kunt magnesium vinden in bepaalde voedingsmiddelen, namelijk donkergroene bladgroenten, noten en zaden, peulvruchten, volle granen en vlees/vis zoals zalm, kip en rundvlees. Brood en ontbijtgranen hebben vaak toegevoegd magnesium. Zo’n 20 tot 40% van het magnesium dat je via voeding binnenkrijgt, is bruikbaar voor het lichaam. Dat is natuurlijk niet genoeg. Daarbij komt dat de meeste mensen überhaupt niet voldoende magnesium via voeding binnenkrijgen om minstens die 20% te halen. Daarom wordt magnesium veel als supplement geslikt.

De voordelen van magnesium

Lager risico op diabetes

Suppletie met magnesium verlaagt de bloedglucose en verbetert de insulinegevoeligheid, waardoor je minder riscio hebt op diabetes.

Lagere bloeddruk

Voor wie last heeft van een hoge bloeddruk, kan suppletie met magnesium helpen om de bloeddruk te verlagen.

Verbeterde slaap

Magnesium kan helpen bij het reguleren van het slaappatroon te verbeteren bij mensen die last hebben van slapeloosheid.

Magnesium tegen kramp

Het supplement magnesium zou ook kunnen helpen tegen kramp, doordat het helpt bij het ontspannen van de spieren. 

Magnesium gebruiken

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassenen is 410-420 mg per dag voor mannen en 320-360 mg per dag voor vrouwen. Het gaat hierbij om het totaal uit alle bronnen, dus voeding en supplementen. Veel mensen slikken magnesium overigens bij, omdat het niet altijd voldoende uit voeding te halen is.

Soorten magnesium

De meest gebruikelijke vorm om magnesium in te nemen is in de vorm van pillen/tabletten of capsules.

Goede magnesium

De meest gebruikelijke vorm van magnesium die wordt bijgeslikt is magnesiumcitraat. Met onderstaande twee heb ik goede ervaringen en kan ik dan ook absoluut aanraden:

XXL Nutrition Magnesium Citraat

De Magnesium Citraat van XXL Nutrition wordt verkocht in pilvorm. Een potje bevat 100 tabletten waarvan er dagelijks 2 aanbevolen wordt. Het potje kost €9,99, dit komt bij een dosering van 2 tabletten neer op €0,20 per dag.

Body en Fit Magnesium Citraat

De magnesiumcitraat van Body en Fit zit in capsules die gemakkelijk in te nemen zijn. In een potje zitten 240 capsules, waarvan aangeraden wordt er dagelijks 2 te nemen. Voor het potje betaal je €30,99 (maar vaak minder vanwege kortingsacties), dit komt bij een dosering van 2 tabletten neer op €0,25 per dag.

Bijwerkingen magnesium

Zolang de suppletie van magnesium niet overmatig is, zal dit niet voor bijwerkingen zorgen. Een teveel aan magnesium wordt door het lichaam weer uitgescheiden. 

Magnesium verstoort mogelijk de opname van bepaalde medicijnen, waaronder antibiotica. Neem daarom altijd even contact op met je huisarts in het geval dat je medicijnen slikt en magnesium wilt bijslikken.

Disclaimer
Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring en research. Wil je zeker weten of bepaalde voeding of sport geschikt is voor jouw lichaam? Raadpleeg dan een diëtist, (sport)arts of dokter.

Affiliate links
De linkjes naar producten in dit artikel zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een klein percentage van de verkopende partij ontvang wanneer jij iets koopt via deze linkjes.

Scroll to Top