Tips voor fitness

8 voordelen van krachttraining

voordelen van krachttraining

Waarom krachttraining?

Wil je afvallen, iets strakker in je vel zitten of de grootste billen kweken die er bestaan? Het antwoord op al deze wensen is krachttraining. Krachttraining kent verschillende voordelen. Het doet niet alleen wonderen voor hoe je lichaam eruitziet, maar is ook goed voor je gezondheid. Ik ga ieder voordeel even met je bespreken.

De voordelen van krachttraining

Sterker worden

Je kunt spinazie eten tot je een ons weegt, maar dan word je nog geen Popeye. Hier heb je toch echt consistente krachttraining voor nodig. Om sterker te worden is het dan ook belangrijk dat je iedere training een beetje zwaarder kunt trainen. Al is het maar een halve kilo of herhaling meer per oefening. Vooruitgang is vooruitgang. 

Een strakker lichaam

Eén kilo spiermassa neemt minder ruimte in het lichaam in dan één kilo vet. Het kan dus zo zijn dat je door krachttraining aankomt in gewicht, maar er toch strakker uitziet. Dat gewicht is spiermassa. Nu is het niet zo dat je binnen no time kilo’s spiermassa kunt aankomen, daar is echt een langere tijd voor nodig. Daarnaast is het ook belangrijk om in een licht calorie-overschot te eten om aan te komen.

Ondanks dat het wel eens beweerd wordt, is het niet mogelijk om vet om te zetten naar spieren. Het is het één of het ander, dus of je verliest vet, of je komt aan in spiermassa. Niet tegelijk. Begin je net met krachttraining terwijl je in een calorietekort eet? In de beginfase is het vaak nog wel mogelijk om zowel spiermassa op te bouwen als vet te verliezen, doordat je spieren allerlei nieuwe prikkels krijgen.

Meer energie

Doordat je lichaam fitter en sterker wordt naarmate je een tijdje krachttraining doet, merk je al snel dat je meer energie hebt. Hier heb je dag in, dag uit profijt van. Op je werk, tijdens je training en in het weekend wanneer je werkt aan je social skills.

Meer zelfvertrouwen

Als je een tijd lang aan krachttraining doet, verandert je lichaam. Het neemt mooie vormen aan en je wordt sterker. Dit merk je in de spiegel en zorgt automatisch voor een zelfvertrouwen boost! Grote kans dat je ook regelmatig complimentjes gaat krijgen vanuit je omgeving. Daar doe je het uiteindelijk niet voor, maar het is wel heel mooi meegenomen en een bevestiging van je harde werk!

Een hoger metabolisme

Tijens een krachttraining sessie verbruikt je lichaam best wat energie. Naarmate je meer spiermassa hebt opgebouwd, heeft je lichaam ook meer energie nodig. Eén kilo spiermassa verbruikt meer calorieën dan een kilo vet. En niet alleen tijdens je training, ook wanneer je lekker op de bank je favoriete serie kijkt of aan het gamen bent. Krachttraining is dan ook een perfect middel voor bij het afvallen!

Minder kans op blessures

Doordat je je spieren traint, worden ze sterker en verminder je de kans op blessures. Kleine side note: mits je je oefeningen altijd goed uitvoert. Bij een foute uitvoering van oefeningen werk je juist blessures in de hand. Moet je niet willen.

Goed voor je hart- en bloedvaten

Net als alle andere sporten, is ook krachttraining goed voor je hart en bloedvaten. Het is goed voor je algehele conditie, werkt bloeddrukverlagend en stimuleert de doorbloeding.

Bonus voordeel: Gratis therapeut

Voor mij persoonlijk werkt krachttraining enorm therapeutisch. Tijdens mijn training tune ik echt even uit en is het alleen ik en mijn oefeningen. Even alle chaos van de dag vergeten. Heer-lijk!

Hebben deze voordelen je overtuigd om ook te beginnen met krachttraining? YEAH! Eerder schreef ik al een artikel met tips om te beginnen met krachttraining. Deze helpen je alvast op weg!

 

Disclaimer
Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring en research. Wil je zeker weten of bepaalde voeding of sport geschikt is voor jouw lichaam? Raadpleeg dan een diëtist, (sport)arts of dokter.

Scroll to Top