Tips voor fitness

Thuis sporten met gewichten

Thuis sporten met gewichten

Bron foto: Unsplash

Heb je geen tijd om te sporten in de sportschool of is dit gewoon niet helemaal je ding, maar wil je toch graag wat kracht opbouwen? Geen zorgen, je kunt gewoon thuis sporten met gewichten!

Ook thuis sporten met gewichten is een goede manier om kracht en spiermassa op te bouwen. Hier zijn wat tips om jouw thuis-workout tot een succes te maken:

Tips voor thuis sporten met gewichten

Kies de juiste gewichten

Het is belangrijk om gewichten te kiezen die passen bij jouw fitnessniveau en de oefeningen die je gaat doen. Het is beter om te beginnen met wat lichtere gewichten en weerstandsbanden en van daaruit geleidelijk aan zwaardere gewichten toe te voegen naarmate je sterker wordt. 

Plan een routine

Maak een trainingsplan met oefeningen, sets en herhalingen en houd je hieraan. Plan, indien mogelijk, ook in op welke dagen je wilt sporten en hoe laat. Zo houd je je er rekening mee en houd je je er een stuk makkelijker aan. Een consistente routine is essentieel voor progressie.

Zorg voor de juiste techniek

Zorg er bij het uitvoeren van je oefeningen voor dat je de juiste techniek hanteert. Zo voorkom je blessures en haal je bovendien het optimale uit je trainingen. Zoek op YouTube of TikTok naar uitlegvideo’s of vraag een professional voor instructies over de juiste techniek. Zodra je de techniek van je oefeningen onder de knie hebt, heb je hier je leven lang plezier van!

Varieer in oefeningen

Als je thuis sport heb je iets minder middelen en is het soms lastiger om alle spiergroepen aan te spreken en te voorkomen dat je lichaam zich aanpast en je je gaat vervelen. Verander bijvoorbeeld iedere 8 weken van trainingsschema om dit te voorkomen.

Combineer vrije gewichten met machines en cardio

Heb je thuis veel ruimte en een wat ruimer budget? Investeer in halters, dumbells en een fitnessapparaat waarop je verschillende oefeningen kunt doen voor verschillende spiergroepen. Door vrije gewichten met een apparaat te combineren, is het doen van een optimale training een fluitje van een cent. Dit kabelsysteem is een hele betaalbare, maar toch uitgebreide optie om thuis allerlei oefeningen voor je bovenlichaam op te doen. Koop deze gewichtenset erbij voor oefeningen om je benen te trainen en je bent helemaal good to go!

Vind je het fijn om ook cardio in je sportroutine op te nemen? Good for you! Ik zette een aantal fijne cardio apparaten voor je op een rijtje.

Gebruik supplementen

Overweeg om supplementen, zoals eiwitpoeder, te gebruiken om je lichaam te helpen met herstellen en groeien na een training. Hier lees je meer over het gebruiken van eiwitpoeder voor optimale prestaties.

Wees consistent

Door regelmatig te trainen geleidelijk aan de intensiteit te verhogen, kun jij absoluut je fitnessdoelen bereiken. Blijf gemotiveerd en houd vol! Onthoud dat Rome ook niet in één dag gebouwd is, maar wel al jarenlang staat als een huis. Dit geldt ook voor het werken aan je lichaam. Geef het wat tijd en de juiste aandacht en je hebt er jarenlang plezier van.

Disclaimer
Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring en research. Wil je zeker weten of bepaalde voeding of sport geschikt is voor jouw lichaam? Raadpleeg dan een diëtist, (sport)arts of dokter.

Affiliate links
De linkjes naar producten in dit artikel zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een klein percentage van de verkopende partij ontvang wanneer jij iets koopt via deze linkjes.

Scroll to Top