Tips voor fitness

Veelgebruikte sporttermen + betekenissen

sporttermen

Lees en leer:

Reps = Repetitions

Een rep is een afkorting voor repetitions, ofwel herhalingen. Bij oefeningen wordt vaak gesproken van een x aantal reps, dus hoeveel herhalingen je van de oefening doet.

Set

Een set is een serie van herhalingen bij een oefening. Als je 10 reps van een squat doet, is dat in totaal 1 set. Het is gebruikelijk dat je minstens 3 sets van een oefening doet voordat je een volgende oefening gaat doen.

DB = Dumbbell

Een dumbbell is een gewicht dat je kunt beetpakken. Je vindt deze altijd in een horizontaal rek waarbij het gewicht oploopt.

KB = Kettlebell

Een kettlebell is vergelijkbaar met een dumbbell, maar heeft 1 handvat, dat aan de bovenkant zit. Bepaalde oefeningen zijn gemakkelijker uit te voeren met een kettlebell.

PR = Personal record

Bij krachttraining gaat het om groei. Je wilt dus steeds een stukje beter worden. Een hoger gewicht dan de vorige training is dus al een persoonlijk record, maar ook meer herhalingen bij hetzelfde gewicht.

ROM = Range of motion

Range of motion is de mate waarin je gewricht kan worden bewogen. Als er wordt gesproken over een ‘full range of motion’ betekent dit dat je een beweging zo volledig mogelijk maakt. Bij een bicep curl betekent dit bijvoorbeeld dat je tijdens de oefening je armen steeds zo ver mogelijk ‘curlt’. 

1RM = 1 rep max

Een 1 rep max is het maximale gewicht dat je kunt tillen bij 1 herhaling van een bepaalde oefening. De 1RM wordt vaak getest om krachttoename te meten.

DL = Deadlift

De deadlift is een compound oefening voor je rug, billen en benen. Je hebt verschillende deadlift vormen:

  • Conventional deadlift. Hiermee train je vooral je rug.
  • Romanian deadlift. Hiermee train je je hamstrings en billen.
  • Stiff legged deadlift. Hiermee train je je hamstrings, billen en onderrug.
  • Sumo deadlift. Hiermee train je je quadriceps en billen.

Lats = Musculus Latissimus Dorsi

Lats is een afkorting voor de brede rugspier, tevens de grootste spier van je lichaam. 

Quads = Quadriceps

De quadriceps zitten aan de voorkant van je bovenbeen.

Bi’s en tri’s = Biceps en triceps

Do I need to say more?

AMRAP = As many reps as possible

Dit is eigenlijk meer een crossfit term en wordt gebruikt om aan te sporen zoveel mogelijk herhalingen van een bepaalde oefening te doen. Als in: totdat je nog net niet dood neervalt.

Hiit = High intensity interval training

Dit is een vorm van training waarbij hoge intensiteit wordt afgewisseld met lage intensiteit of rust. Tijdens zo’n training wordt je even helemaal gesloopt.

PWO = Post workout

Hiermee wordt een maaltijd na je training bedoeld. Vaak in de vorm van goede koolhydraten en een dosis eiwitten, maar Maccie zou hier ook onder kunnen vallen. Het is puur het eten na een workout.

CICO = Calories in, calories out

Hiermee wordt bedoeld dat je lichaam werkt volgens het calories in vs calories out principe. Als je meer verbrandt dan je eet, val je af. Als je meer eet dan je verbrandt, kom je aan.

TUT = Time under tension

Met time under tension wordt bedoeld hoe lang een spier onder spanning staat tijdens een oefening. Hoe hoger de TUT, hoe intenser de training.

 

Scroll naar boven