Tips voor fitness

Val je sneller af door te sporten op een lege maag?

sporten op een lege maag

Wat is sporten op een lege maag?

Sporten op een lege maag is een veelbesproken onderwerp. Voor sommigen is het een routine om ’s ochtends vroeg op een nuchtere maag te sporten, terwijl anderen liever eerst lekker ontbijten. Sporten op een lege maag betekent simpelweg dat je gaat sporten zonder dat je iets hebt gegeten. 

Er wordt wel eens beweerd dat je sneller of meer afvalt door te sporten op een lege maag, maar is dat wel zo?

De voordelen van sporten op een lege maag

Er zijn verschillende voordelen te vinden van sporten op een lege maag. Ik behandel ze hieronder en vertel hoe ik erover denk.

Verhoogde vetverbranding

Er wordt beweerd dat sporten op een lege maag zorgt voor meer vetverbranding, omdat je lichaam dan eerder vetreserves gebruikt om energie vandaan te halen. Dit is natuurlijk mogelijk, maar uiteindelijk gaat het erom dat je meer calorieën eet dan je lichaam verbruikt. Ontbijten voor je gaat sporten zal daarin dus niet per se een verschil maken, zolang je je maar aan het calorietekort houdt.

Verbeterde insulinegevoeligheid

Onderzoek heeft aangetoond dat sporten op een lege maag de insulinegevoeligheid kan verbeteren, wat kan bijdragen aan het verminderen van het risico op diabetes type 2. Ik ben geen dokter, dus hier kan ik weinig zinnigs over zeggen.

Mentale focus

Wanneer je sport op een lege maag, kun je je beter concentreren op wat je aan het doen bent, omdat je lichaam niet bezig is met de spijsvertering. Hier kan ik het wel mee eens zijn. Ondanks dat ik zelf echt ontbijt nodig heb voordat ik iets nuttigs ga uitvoeren, ken ik het ‘suffe’ gevoel dat na het eten kan opspelen. Je merkt dan dat je lichaam druk is met het verwerken van de voedingsstoffen, wat soms voor een dipje zorgt.

De voordelen van sporten op een lege maag

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan sporten op een lege maag:

Verminderde energie

Doordat je lichaam nog geen voedsel in het systeem heeft, kan je energieniveau tijdens het sporten wat laag zijn. Hierdoor kun je minder intensief trainen. 

Duizeligheid of misselijkheid

Het is mogelijk dat je wat duizeligheid of misselijkheid ervaart wanneer je sport op een lege maag. Je lichaam heeft namelijk geen brandstof.

Spierafbraak

Je spieren hebben energie nodig tijdens het sporten. Heb jij te weinig of geen energie in je lichaam? Dan kan het zijn dat je lichaam je spiermassa gaat aanspreken en er spierafbraak optreedt.

Kortom: Over het algemeen kan sporten op een lege maag helpen bij het afvallen, maar het is belangrijk om te onthouden dat dit niet voor iedereen geschikt is. Als je je energiek voelt en geen last hebt van duizeligheid of misselijkheid tijdens het sporten op een lege maag, kan het een goede manier zijn om je lichaam uit te dagen. Houd echter altijd in gedachten dat het bij afvallen draait om de caloriebalans. Minder calorieën innemen dan je verbruikt. Hoe je dit bereikt maakt in principe niet uit. Weet je niet hoeveel calorieën jij moet eten om af te vallen? Bereken je dagelijkse caloriebehoefte.

Disclaimer
Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring en research. Wil je zeker weten of bepaalde voeding of sport geschikt is voor jouw lichaam? Raadpleeg dan een diëtist, (sport)arts of dokter.

Scroll naar boven