Tips voor fitness

De ins en outs van pre workout

pre workout

Bron foto: Unsplash

Wat is pre workout?

Je hebt ‘m vast wel eens gehoord: “Scoopie erbij?”, waarbij wordt gerefereerd naar een schepje pre workout. Maar wat is dit nu eigenlijk en wat doet het? En misschien nog belangrijker: heb jij het nodig?

Pre workout is een supplement dat wordt gebruikt om harder te kunnen trainen. Pre workout bevat vaak ingrediënten als cafeïne, creatine, bèta-alanine, L-citrulline en andere aminozuren en vitamines die helpen bij het verbeteren van fysieke prestaties. Pre workout wordt, zoals het woordje ‘pre’ al doet vermoeden, ingenomen voor het trainen.

De voordelen van pre workout

Meer energie

Pre workout verhoogt de energie tijdens het trainen. Handig als je je moe voelt na een lange werkdag en toch een goede workout wilt knallen in de gym.

Verbeteren fysieke prestaties

Pre workout helpt bij het verbeteren van de fysieke prestaties. Het ingrediënt cafeïne verbetert bijvoorbeeld de concentratie en alertheid tijdens de training, waar creatine bijdraagt aan meer kracht en uithoudingsvermogen.

Meer focus

Pre workout zorgt voor meer mentale focus en concentratie tijdens het trainen, wat zorgt voor betere prestaties tijdens je training.

Stimuleert spiergroei

In sommige pre workout supplementen zitten aminozuren die de spiergroei en het herstel stimuleren, wat bijdraagt aan het opbouwen van spierkracht en spiermassa.

Minder spierpijn

Doordat pre workout helpt bij beter herstel, zorgt het mogelijk ook voor minder spierpijn. Mooie bijkomstigheid, toch?

Waar vind je een goede pre workout?

Denk jij nu: Hey, ik wil pre workout kopen om nóg harder te knallen in de gym? Nice! Ik bespaar je uiteraard met alle liefde het uitzoekwerk naar geschikte pre workouts. Probeer vooral één van deze pre workouts:

Cellucor C4 pre workout

De C4 van Cellucor is mijn favorietje. Bij deze merkte ik altijd heel goed dat hij z’n werk deed en de smaken zijn top. Je kunt kiezen uit: Blue razz, cherry lemonade, cosmic rainbow, frozen bombsicle, fruit punch, green apple, orange, pink lemonade, sour batch bros, watermelon en strawberry. Je moet in ieder geval geen last van keuzestress hebben..

Deze pre workout bevat zowel cafeïne (150 mg) als creatine (1500 mg) en verschillende vitaminen en aminozuren. Een pot van 30 doseringen kost €26,99.

Cellucor C4 ultimate pre workout

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan wil je de C4 ultimate pre workout. Het grote verschil met bovenstaande is dat deze 3000 mg cafeïne bevat. Perfect voor als je inmiddels goed tegen cafeïne kunt. Hij is er in de smaken: Cherry lemonade, icy blue razz, orange mango en strawberry & watermelon.

XXL Nutrition pre workout

De Blast! pre workout van XXL Nutrition is een topper! Hij is er in maar liefst 5 heerlijke smaken: Fruit punch, green apple, meloen, orange en kers. Orange en fruit punch zijn ook te koop als pre workout zonder caffeine, voor als je hier niet zo goed tegen kunt. In deze pre workout zit daarnaast ook geen creatine, maar die kun je natuurlijk ook los nemen voor nog meer profijt van je trainingen.

Een potje kost €21,95 en bevat 300 gram, wat goed is voor wel 30 trainingen.

Body en Fit pre workout

De Crazy pre workout van Body en Fit is er in 4 smaakjes: Green apple, lemon sensation, orange sensation en raspberry sensation. Deze pre workout bevat wél creatine, maar liefst 1500 mg per dosis. Een potje kost €31,99 (maar meestal minder i.v.m. kortingsacties) en is goed voor 37 trainingen.

MyProtein pre workout

Bij MyProtein zie je door de pre workout bomen het bos niet helemaal meer, aangezien ze best wat soorten hebben. Pre workout gummies, pre workout gel, je kunt het zo gek niet bedenken. Mijn voorkeur gaat toch wel uit naar een poeder die je kunt drinken. Van MyProtein zou ik de Alpha pre workout aanraden. Er is één smaak: blauwe framboos, die heel lekker fris is.

Er zit 300 mg cafeïne in deze pre workout en en 3,5 gram beta-alanine. De inhoud van een potje is 600 gram (goed voor 30 doseringen) en kost €26,99.

Bijwerkingen van pre workout

Pre workout kan een aantal bijwerkingen hebben waar je rekening mee moet houden. Deze bijwerkingen treden eerder op wanneer je pre workout voor iedere training gebruikt. Probeer dit dan ook te voorkomen en het bijvoorbeeld om en om te gebruiken: de ene training wel, de andere weer niet, enzovoort. De voornaamste bijwerkingen die mogelijk optreden zijn:

Tintelingen of jeuk

Bij sommige pre workouts kun je tintelingen of jeuk ervaren. Dit komt door het aminozuur bèta-alanine. Als je dit vervelend vindt, is het raadzaam voor een pre workout te kiezen die geen bèta-alanine bevat. Na een tijdje went je lichaam overigens wel aan dit aminozuur en zullen deze bijwerkingen verdwijnen.

Hartkloppingen

Door de relatief hoge dosis caffeine in veel pre workouts, kun je hartkloppingen ervaren. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden in welke mate dat comfortabel voor je voelt. Is dat niet het geval? Dan is de dosis caffeine te hoog voor jou en kun je beter overwegen en pre workout zonder caffeine te nemen.

Slaapproblemen

Ook kun je door de caffeine last krijgen van slaapproblemen, vooral als je de pre workout ’s avonds gebruikt. Je lichaam heeft dan niet voldoende tijd gehad om de caffeine af te breken, waardoor je mogelijk lastiger in slaap komt of doorslaapt. Als je hier last van hebt, is het aan te raden geen pre workout meer te gebruiken na 14:00 uur.

Bepaal vooral voor jezelf of het gebruik van het supplement goed voelt. Is dit niet het geval? Gebruik het dan niet meer of halveer de volgende keer de dosis. Het is met dit soort dingen echt trial en error.

Disclaimer
Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring en research. Wil je zeker weten of bepaalde voeding of sport geschikt is voor jouw lichaam? Raadpleeg dan een diëtist, (sport)arts of dokter.

Affiliate links
De linkjes naar producten in dit artikel zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een klein percentage van de verkopende partij ontvang wanneer jij iets koopt via deze linkjes.

Scroll to Top