Tips voor fitness

7 redenen om minder tot geen alcohol te drinken

alcohol

Alcohol is niet gezond

Dat alcohol niet gezond is, is inmiddels wel bekend. Het lastige is dat het wel erg lekker is..

Ik moet bekennen dat ik in mijn jongere jaren flink wat hersencellen heb weggespoeld met mijn alcoholgebruik. Hoort er vaak toch een beetje bij op die leeftijd. Op mijn 18e stopte ik zo’n 2 jaar lang met alcohol drinken, omdat ik toen erg strikt was met afvallen. Alcohol paste daar voor mij toen niet meer bij.

Na die 2 jaar heb ik me echt nog wel vaak laten gaan op feestjes, terrasjes e.d., maar inmiddels ben ik op een punt dat ik alcohol weer heel makkelijk kan laten staan. Af en toe tijdens een etentje vind ik het nog wel eens lekker om een wijntje te drinken, maar daar blijft het ook bij. Naast dat ik me er gewoon niet meer zo lekker bij voel, is het ook erg slecht voor het lichaam. Dat leg ik je hieronder verder uit:

Veel calorieën, geen voedingsstoffen

Alcohol bevat flink wat calorieën (7 per gram), maar levert helemaal geen voedingsstoffen waar je lichaam iets aan heeft. Te veel alcohol drinken kan dus zorgen voor gewichtstoename.

Levergezondheid

Je lever speelt een belangrijke bij het afbreken van alcohol. Overmatig drinken kan leiden tot leververvetting, hepatitis en cirrose, wat ernstige en soms onomkeerbare schade aan de lever kan veroorzaken.

Dehydratatie

Alcohol heeft diuretische effecten, wat betekent dat het de urineproductie verhoogt en kan leiden tot uitdroging. Uitdroging kan negatieve effecten hebben op de huid, nieren en algemeen welzijn.

Hart- en vaatstelsel

Overmatig drinken kan het risico op hypertensie, hartritmestoornissen en andere hartgerelateerde problemen vergroten.

Psychische gezondheid

Alcohol kan het centrale zenuwstelsel beïnvloeden en bij overmatig gebruik leiden tot angst, depressie en slaapstoornissen.

Risico op verslaving

Alcohol is best een verslavingsgevoelig middel. Dit kan een negatief effect hebben op je dagelijks functioneren, relaties en geestelijke gezondheid.

Risico op ongelukken

Alcoholgebruik kan de coördinatie en reactietijd verminderen, waardoor het risico op ongevallen en verwondingen groter is. Vooral bij bijv. autorijden is dit een groot gevaar.

“Geniet, maar drink met mate” is een slogan die er niet voor niets is. Zoals met ongeveer alles in het leven geldt ook hier weer dat er een gezonde balans moet zijn. Je kunt dus prima af en toe een drankje drinken in een gezonde levensstijl. 

Scroll naar boven