Tips voor fitness

minder calorieën eten, hoe doe je dat?

minder calorieen eten

Om af te vallen is het belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt, zodat het vet gaat verbruiken. Minder calorieën eten betekent gelukkig niet direct dat je minder kunt eten, soms juist zelfs meer. Het is simpelweg een kwestie van betere keuzes maken.

Ik geef je hieronder een aantal tips!

Disclaimer: deze tips zijn absoluut niet bedoeld om je zo min mogelijk te laten eten. Ik vind het zelf gewoon heel erg fijn om bepaalde dingen te vervangen voor betere opties zodat ik over het algemeen meer kan eten en toch mijn figuur behoud.

Vervang calorierijke ingrediënten door een alternatief met minder calorieën

Er zijn ongetwijfeld wat ongezonde dingen waar het water je van in de mond loopt als je er aan denkt. Waarschijnlijk kun je er nu al direct een paar bedenken. 

Het vervelende is dat die heerlijke dingen vaak erg calorierijk zijn, weinig eiwitten bevatten en veel koolhydraten en vetten. Op zich niet erg, als je je af en toe eens te buiten gaat met zo’n lekkernij. Maar hoe fijn zou het zijn als je het vaker kan eten, maar dan aangepast met gezondere ingrediënten?

Het is makkelijker dan je denkt. Veel ingrediënten die een gerecht of baksel calorierijk maken kun je vervangen voor een alternatief met minder calorieën. Ik deel ze hieronder met je!

Gezonde alternatieven

Vervang boter door kwark of appelmoes

In veel zoete baksels is roomboter een standaard ingrediënt. Met zo’n 600 kcal per 100 gram tikt dat wel erg snel aan. Je kunt boter in baksels als cakes en brownies eigenlijk altijd vervangen door kwark of appelmoes. Dit scheelt bij het bakken van een Koopmans cake al gauw 1000 calorieën per cake. Best wel de moeite waard, toch?

Ik gebruik in ieder geval al jaren geen boter in m’n baksels, altijd kwark!

Je kunt bij het vervangen van boter gewoon dezelfde hoeveelheid aanhouden. Staat er 100 gram boter in het recept? Dan gebruik je 100 gram kwark of appelmoes.

Gebruik een calorie-arme bakspray in plaats van olie of boter

Dit is de makkelijkste manier om dagelijks wat calorieën te besparen als je het mij vraagt. Voor alles waarbij het invetten van een pan, bakblik, wafelijzer of iets dergelijks nodig is, kun je een calorie-arme bakspray gebruiken in plaats van olie of boter. Olie en boter bestaan puur uit vet en bevatten daardoor erg veel calorieën. Een eetlepel levert al gauw bijna 100 kcal, maar is totaal niet verzadigend.

Er zijn verschillende calorie-arme baksprays:

De originele baksprays hebben geen specifieke smaak, maar je kunt ook kiezen voor een olijfolie, kokosolie of boter variant. Net wat je fijn vindt!

Vervang kaas en room voor magere alternatieven

Heb je kaas nodig in een gerecht of eet je graag een plak kaas op je brood of crackers? Kies dan niet voor de gebruikelijke 48+ kaas, maar voor 30+ kaas. Er bestaat ook 20+ kaas, maar daarvan vind ik zelf de smaak niet meer lekker en ook smelt het niet zo goed. Dat is dus niet altijd ideaal, ondanks dat het wel wat calorieën scheelt.

Hetzelfde geldt voor (kook)room in gerechten. Er zijn volvette varianten van room, maar ook minder vette. Je kunt in dat geval altijd voor de minder vette kiezen, zonder dat dit invloed heeft op je gerecht.

Vervang suiker voor zoetstof

Tegenwoordig barst het van de alternatieven voor suiker. Stevia, sukrin, noem maar op. Super fijn, want je voegt hiermee veel smaak toe aan je eten zonder calorieën. Suikeralternatieven zijn er in vloeibare vorm en in vaste vorm, die dus echt lijkt op suiker.

Vloeibare suikervervangers:

Suikervrije siropen en sauzen

Doordat er zo veel goede suikeralternatieven zijn, zijn er ook allerlei alternatieven voor sauzen en siropen, gemaakt met deze zoetstoffen. Zo geniet je toch lekker van een lekker sausje over je pannenkoeken of dressing over je salades, zonder het hoge aantal calorieën.

Natuurlijk is ook hierin de keuze inmiddels reuze. Zo verkoopt Bodylab wel 13 verschillende smaken sauzen en siropen, XXL Nutrition 3 en MyProtein heeft zich beperkt tot één smaak.

Belangrijk om te onthouden

Uiteindelijk staat gezondheid voorop en zijn calorieën niet álles. Stop jij jezelf bijvoorbeeld de hele dag vol met suikervrije siropen en sauzen? Dat is niet helemaal de bedoeling. Gebruik ze puur als smaakmaker om je eten wat op te fleuren zonder onnodige calorieën.

Disclaimer
Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring en research. Wil je zeker weten of bepaalde voeding of sport geschikt is voor jouw lichaam? Raadpleeg dan een diëtist, (sport)arts of dokter.

Affiliate links
De linkjes naar producten in dit artikel zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een klein percentage van de verkopende partij ontvang wanneer jij iets koopt via deze linkjes.

Scroll naar boven