Tips voor fitness

de beste fitness watch

fitness watch

Bron foto: Unsplash

De technologie van tegenwoordig blijft aan de gang en zo geldt dit ook voor de fitness watch. In de laatste jaren zijn sporthorloges enorm populair geworden en dat is niet zonder reden. Zo’n horloge aan je pols die je een goed inzicht geeft in je gezondheid en de hele dag op de hoogte houdt, is natuurlijk wel erg handig. Als jij je gezondheid en sportprestaties serieus neemt, loont het dus zeker om te investeren in een goede fitness watch. In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten bij het kopen van een sporthorloge en werk ik een aantal goede opties uit.

Waar let je op bij het kopen van een fitness watch?

Er zijn veel verschillende sporthorloges op de markt met allerlei functies en uiteenlopende prijzen. Als je overweegt om een fitness watch te kopen, zijn er verschillende dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat ‘ie aan je behoeften voldoet.

Doelstellingen

Bedenk wat je wilt bereiken met je fitness watch. Wil je je dagelijkse stappen bijhouden, je hartslag monitoren tijdens trainingen of je slaap en stress bijhouden? Of misschien wil je een GPS voor hardlopen of fietsen? Door je doelstellingen duidelijk te hebben, kun je gemakkelijker een apparaat kiezen dat aan je behoeften voldoet.

Gebruiksgemak

Kijk naar de interface van het sporthorloge en bepaal of deze gebruiksvriendelijk voor je is. Word je niet meteen omver geblazen door alle icoontjes en opties? Is het scherm groot genoeg om de gegevens duidelijk weer te geven? Zijn de knoppen of het touchscreen gemakkelijk te gebruiken tijdens het sporten?

Compatibiliteit

Als je al een smartphone hebt, is het handig om te kijken of je de fitness watch kunt koppelen aan jouw telefoon. Niet alle fitness watches werken namelijk met alle smartphones. Controleer of de app die je wilt gebruiken beschikbaar is in jouw app store.

Accuduur

Niets is vervelender dan je sporthorloge vaak te moeten opladen. Let hier daarom op bij het kopen. Sommige modellen gaan slechts een dag mee, terwijl andere modellen met gemak een aantal weken meegaan. Houd er wel rekening mee dat de accuduur vaak afhangt van hoe intensief je de fitness watch gebruikt.

Waterdichtheid

Als je je fitness watch wilt gebruiken voor sporten in het water, zoals zwemmen of duiken, is het essentieel dat de fitness watch waterdicht is. Ondanks dat de meeste sporthorloges bestand zijn tegen zweten en een beetje regen, zijn ze niet allemaal waterdicht.

Prijs

Sporthorloges variëren sterk in prijs. Dit varieert van een paar tientjes tot honderden euro’s. Bedenk wat je budget is en weeg dit op tegen de functies die je belangrijk vindt.

Merk en kwaliteit

Er zijn een aantal merken in de wereld van sporthorloges waarvan bekend is dat ze goed zijn en er zijn ook wat merken op de markt waarbij nogal wat twijfels zijn. Het is in dit geval aan te raden te gaan voor de bekende merken met goede ervaringen. Je betaalt er misschien wat meer voor, op den duur heb je er langer plezier van. 

De beste fitness watch

Ik heb wat research gedaan om de beste sporthorloges (in verschillende prijsklassen) voor je op een rijtje te zetten. Komt ‘ie:

Garmin Vivoactive 4S Smartwatch

De Rolls Royce onder de sporthorloges lijkt toch echt Garmin te zijn. Dat is niet alleen terug te zien in de functies, maar ook in het design en de prijs. 

De Garmin Vivoactive 4S Smartwatch beschikt over een hartslagmeter, ingebouwde GPS en hij monitort het zuurstof in je bloed. En wat leuk is tijdens het sporten: je kunt geanimeerde workouts op het schermpje zien. Zo kun je dus gewoon een training of yogasessie doen vanaf je schermpje. Handig! Na je trainingsessie een drankje halen aan de sportbar? Die reken je met gemak af met de betaalfunctie van het horloge.

De batterij van dit sporthorloge gaat zo’n 7 dagen mee totdat je hem weer opnieuw moet opladen. Wanneer je de GPS gebruikt is dit een stuk minder, namelijk 6 tot 8 uur. Wil je zo lang mogelijk van je batterij genieten? Zorg dan dat je de GPS alleen gebruikt wanneer nodig.

Prijs: Varieert tussen €194,- en €250,-
Accuduur: 168 uur
Compatibel met: Iphones met iOS 13.0 of hoger en toestellen met Android OS 7.0 of hoger
Minder compatibel met: Lenovo Vibe X S960, Meizu MX4, Samsung J3 Model J320FN, Lenovo S960 VIBEX, Meizu mx4 en Huawei Telefoons
Waterdicht: Ja
GPS: Ja
Kleuren: Wit/rosé goud – Grijs/zilver – Roze/goud – Zwart

Garmin Lily Subtiele Smartwatch

Voor wie op zoek is naar een super subtiele én stijlvolle fitness watch is de Garmin Lily Smartwatch hét ideale model. Met deze vormgeving is het niet eens te zien dat je een sporthorloge draagt. Wauw! Het display is verborgen, totdat je een bepaalde polsbeweging maakt, waarna het display verschijnt.

Maar natuurlijk nog wel belangrijk: wat kan deze watch allemaal? 

Met deze fitness watch ben je altijd verbonden met je oproepen, appjes en notificaties, gewoon vanaf je pols. Deze watch houdt ook o.a. je stappen, slaap, hartslag, energieniveau en gezondheidsdata bij. Ademhalingsoefeningen doen of hardlopen? Koppel je favoriete apps gemakkelijk met dit horloge. Trainen voor een marathon? Houd de gerende kilometers bij met behulp van de GPS-tracker.

De batterijduur van dit horloge is 5 dagen.

Prijs: Varieert tussen €172,- en €242,-
Accuduur: 120 uur
Compatibel met: Iphones met iOS 10.0 of hoger en toestellen met Android OS 4.0 of hoger
Minder compatibel met: Huawei Telefoons
Waterdicht: Ja
GPS: Ja
Kleuren: Bruin – Paars – Beige/goud – Wit/goud

Apple Watch 8

Voor wie een hoger budget én een Iphone heeft, is de Apple Watch 8 natuurlijk een pareltje. Het design van deze fitness watch is subtiel en minimalistisch, maar het allerbeste: hij synchroniseert perfect met je Iphone.

Wat betreft het tracken van je gezondheid is dit een hele goede keuze. Zo registreert de watch je temperatuur, waardoor je een goed inzicht hebt in je slaap, maar ook in je maandelijkse cyclus (als je een vrouw bent). Je kunt je hartritme tracken, het zuurstof in je bloed bijhouden en het sporthorloge helpt je herinneren aan het innemen van je vitaminen of eventuele medicijnen.

Geen inspiratie voor je workout? Geen probleem. Stel gemakkelijk een training samen met behulp van je Apple Watch. Buiten een rondje hardlopen? Het horloge houdt precies bij hoe lang je gelopen hebt. De weg kwijt? Kaarten is er voor je. Onderweg een flesje water kopen? Easy peasy met Apple Pay.

Wat dit horloge extra uniek maakt is de ongelukdetectie. De fitness watch merkt het wanneer je betrokken bent bij een ongeluk en schakelt dan direct hulp in.

Prijs: Varieert tussen €459,-
Accuduur: 18-36 uur
Compatibel met: Iphone 8 of nieuwer met iOS 16.0 of hoger
Niet compatibel met: Alle telefoons die geen Iphone zijn
Waterdicht: Ja
GPS: Ja
Kleuren: Zwart – Rood – Beige – Wit

Fitbit Charge 3

Eén van de andere bekende merken onder de sporthorloges is Fitbit. De Fitbit Charge 3 heeft een Oled touchscreen en houdt 24/7 je activiteit bij. Hij geeft o.a. de mogelijkheid tot het aflezen van je hartslag, calorieverbruik, aantal stappen en de kwaliteit van je slaap. Bovendien is deze fitness watch waterdicht en kun je hem zo’n 7 dagen dragen tot je hem opnieuw moet opladen. Je koppelt ‘m gemakkelijk met je smartphone (op een aantal types na), waardoor je berichtjes easy vanaf het sporthorloge afleest.

Prijs: €184,29
Accuduur: 168 uur
Compatibel met: Iphones met iOS 12.2 of hoger en toestellen met Android 7.0 of hoger. 
Niet compatibel met: Huawei P8 Lite, Huawei P9 Lite, Huawei P20 Lite, Huawei P30 Lite, Xiaomi Mi 6
Waterdicht: Ja
GPS: Nee
Kleuren: Paars – Zwart – Wit

Fitbit Charge 5

Voor wie nog een stapje hoger wil dan de nummer 3 is er de Fitbit Charge 5. Deze heeft een aantal extra functies, zoals GPS-tracker en een optie om met het horloge te betalen. Ook voelt deze fitness watch jou helemaal aan en krijg je dagelijks aanbevelingen op basis van de resultaten. Het horloge houdt je hartgezondheid in de gaten en helpt bij het detecteren van boezemfibrilleren of een hartritmestoornis en daarnaast krijg je een haarfijn inzicht in je slaap. Al met al een heel fijn en geavanceerd sporthorloge.

Prijs: €133,-
Accuduur: 168 uur
Compatibel met: Iphones met iOS 13.3 of hoger en toestellen met Android OS 8.0 of hoger
Niet compatibel met: Huawei P8 Lite, Huawei P9 Lite, Huawei P20 Lite, Huawei P30 Lite, Xiaomi Mi 6
Waterdicht: Ja
GPS: Ja
Kleuren: Blauw – Zwart – Crème

Fitbit Inspire 3

Een wat simpeler en kleiner exemplaar dan bovengenoemde sporthorloges. De Fitbit Inspire 3 registreert al je stappen, afgelegde afstand, verbrande calorieën en minuten in actieve zones. Tijdens het sporten meet het horloge hoe goed je lichaam zuurstof verbruikt voor een indicatie van hoe fit je bent. Ook houdt hij je dagelijkse stressniveau, hartslag en slaap nauwkeurig bij. 

Ga je graag hardlopen of een stuk fietsen? De ingebouwde gps-tracker registreert al je afgelegde kilometers. En zit je net even te lang stil? Dan krijg je van het horloge een seintje dat je even moet bewegen.

Het horloge heeft een fijn draagcomfort en gaat zo’n 240 uur mee, wat neerkomt op 10 dagen voordat je hem weer moet opladen. De Fitbit Inspire 3 is een goede keuze voor als je veel opties wilt, maar het niet erg vindt dat het schermpje wat kleiner is en je een wat kleiner budget hebt. Mag de prijs nog wel een tikkie lager? Dan kun je ook nog kiezen voor de Fitbit Inspire 2.

Prijs: €89,-
Accuduur: 240 uur
Compatibel met: Iphones met iOS 14 of hoger en toestellen met Android OS 10 of hoger
Niet compatibel met: Huawei P8 Lite, Huawei P9 Lite, Huawei P20 Lite, Huawei P30 Lite, Xiaomi Mi 6
Waterdicht: Ja
GPS: Ja
Kleuren: Zwart – Roze – Okergeel

Smartwatch-Trends S205L

Voor wie geen tientallen euro’s te besteden heeft, is dit een heel goed en betaalbaar sporthorloge. De Smartwatch-Trends S205L heeft qua vormgeving best wel veel weg van de Apple Watch. Als je dit horloge voornamelijk als fitness watch wilt gebruiken, heeft ‘ie alles wat je nodig hebt.

Het horloge heeft verschillende sportmodussen, een bewegingssensor en GPS-tracker. De watch heeft een hartslagmeter, bloeddrukmonitor en stappenteller. Hiermee krijg je een goed beeld van het aantal calorieën je dagelijks verbruikt. Ook monitort het horloge je slaap, voor een inzicht in de kwaliteit van jouw nachtrust.

Naast de opties voor sporten, krijg je gewoon al je notificaties op dit sporthorloge binnen wanneer je hem koppelt aan je smartphone. Al met al is dit, zeker voor de prijs, een prima horloge voor de basisfuncties!

Prijs: Varieert tussen €42,-
Accuduur: 240 uur
Compatibel met: Iphones met iOS 8.0 of hoger en toestellen met Android OS 4.4 of hoger
Minder compatibel met:
Waterdicht: Ja
GPS: Ja
Kleuren: Blauw/rosé goud – Groen – Roze/rosé goud – Roze/babyblauw – Zwart

Wat voor jou de beste fitness watch is, hangt uiteindelijk vooral af van je voorkeuren, doelen en budget.

Weet je nog niet of je het dragen van een fitness watch überhaupt fijn vindt? Dan kun je misschien met een simpele beginnen en later voor een meer uitgebreide smart watch gaan.

Affiliate links
De linkjes naar producten in dit artikel zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een klein percentage van de verkopende partij ontvang wanneer jij iets koopt via deze linkjes.

Scroll to Top