Tips voor fitness

de beste eiwitpoeder? Ik zocht het voor je uit!

beste eiwitpoeder

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder (ook wel whey genoemd) is een supplement dat bestaat uit hoogwaardige eiwitten en wordt voornamelijk gebruikt als aanvulling op het voedingspatroon. Heel handig voor als je moeite hebt om je dagelijkse eiwitdoel te behalen!

Whey eiwitpoeder wordt gemaakt uit verschillende bronnen waar veel eiwitten in zitten, bijvoorbeeld melk, kaas of erwten. De eiwitten worden uit deze voedingsmiddelen ‘getrokken’ en vervolgens gefilterd, zodat overige voedingsmiddelen eruit zijn. Wat dan overblijft is eiwit. 

Whey concentraat vs. whey isolaat

Er is een verschil in whey concentraat en whey isolaat. Whey concentraat is doorgefilterd totdat 80% van het poeder uit eiwit bestaat en bij whey isolaat is dat 90%. Whey isolaat heeft dus een hogere concentratie eiwitten en is daardoor iets duurder.

Hoe kies je het beste eiwitpoeder?

Wanneer is whey poeder goed te noemen? Hierbij kijk je naar een aantal zaken:

Oplosbaarheid

Lost de whey eiwitpoeder goed op in vloeistof, zoals water of melk, of klontert het nog? 

Juist aminozuurprofiel voor goede opname door het lichaam

Het menselijk lichaam neemt niet alle eiwitten op en maakt sommige aminozuren niet zelf aan. Het is dus belangrijk dat deze essentiële aminozuren verwerkt zijn in de eiwitpoeder die je gebruikt, zodat de eiwitten optimaal worden opgenomen door je lichaam.

Het eiwitgehalte

Zoals ik net al benoemde, heeft whey isolaat (90%) een hoger eiwitgehalte dan whey concentraat (80%). Als je zo veel mogelijk eiwitten uit je eiwitpoeder wilt halen en zo min mogelijk overige stoffen, kies je dus het beste voor een whey isolaat.

Smaak

Naast dat voeding functioneel is, mag het best lekker zijn. De smaak is daarom ook van belang. Tegenwoordig is eiwitpoeder te verkrijgen in enorm veel lekkere smaken, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Zelf gebruik ik eiwitpoeder daarom ook vaak om smaak te geven aan mijn eten. Zo doe ik het door m’n havermout, door smoothies, door pannenkoekenbeslag en ga zo maar door.

Prijs

Duurder is niet altijd beter, maar in het land van eiwitpoeders is het vaak wel zo dat je betaalt voor kwaliteit.

Goede eiwitpoeders:

XXL Nutrition Whey Isolate

De whey isolaat van XXL Nutrition is degene die ik dagelijks gebruik, dus dat zegt wat! Ik ben dol op de smaak vanille, omdat je daar echt alle kanten mee op kunt. De poeder lost moeiteloos op in vloeistoffen en mengt ook prima door mijn havermoutje. Het eiwitgehalte is erg hoog met 89% tegenover weinig lactose, wat ideaal is voor als je lactose minder goed verdraagt.

Oplosbaarheid: Goed
Aminozuurprofiel: Optimaal
Eiwitgehalte: 89%
Smaak: Perfect
Prijs: €36,95 per kilo

XXL Nutrition Whey Isolate Zero

De whey isolate zero is perfect voor als jouw lichaam reageert op lactose en snel last hebt van een opgeblazen gevoel. Plus: deze eiwitpoeder is volledig suikervrij! Normaal gesproken wordt deze whey isolaat alleen verwerkt in babyvoeding, maar bij XXL hebben ze goede connecties en dit dus kunnen regelen voor volwassen baby’s. Wat een toppers! Doordat deze whey eiwitpoeder zo uniek is, zijn er slechts 4 beschikbare smaken, maar alsnog voor ieder wat wils: Vanille, aardbei, chocola en banaan.

Oplosbaarheid: Goed
Aminozuurprofiel: Optimaal
Eiwitgehalte: 90%
Smaak: Perfect
Prijs: €39,95 per kilo

Body en Fit Isolaat Perfection

Ik had deze eiwitpoeder een aantal jaar geleden standaard in huis, naar volle tevredenheid. Hij lost goed op, de smaak is heerlijk en het eiwitgehalte is aan de hoge kant. Helaas is hiermee de prijs ook wat aan de hoge kant, dus als je voor een meer betaalbare optie wilt gaan is deze niet geschikt voor jou.

Oplosbaarheid: Goed
Aminozuurprofiel: Optimaal
Eiwitgehalte: 92%
Smaak: Perfect
Prijs: €53,- per kilo (Body en Fit heeft overigens wel vaak 35% korting, dan kom je uit op €34,45)

Body en Fit Whey Isolaat XP

De whey isolate XP van Body en Fit gaat nog een stapje verder dan de Perfection van hierboven. Met een eiwitgehalte van maar liefst 94% heb je heel veel eiwitten voor je geld. Hij is daardoor wel nóg een tikkie duurder, maar zoals ik eerder al schreef: in dit geval betaal je vaak voor kwaliteit.

Oplosbaarheid: Goed
Aminozuurprofiel: Optimaal
Eiwitgehalte: 94%
Smaak: Perfect
Prijs: €62,- per kilo (Body en Fit heeft overigens wel vaak 35% korting, dan kom je uit op €40,75)

Power Supplements – Pure Whey Protein Isolate

Ik heb de whey isolaat van Power Supplements geprobeerd in de smaak cappuccino, want hallo: koffie = leven. Hier maak je echt de ALLER-lekkerste high protein ijskoffie mee! Heerlijk voor de warme zomerdagen waarop je toch je dagelijkse dosis cafeïne nodig hebt. Deze eiwitpoeder mengde prima door mijn ijskoffie zonder klontjes, het aminozuurprofiel is optimaal en het eiwitgehalte is vrij hoog met 90%. Naast cappuccino zijn er nog 9 andere smaken: aardbei, banaan, chocolade, citroen (nice, deze kom je niet vaak tegen), cookies & cream, kokos, neutraal, tropische vruchten en vanille.

Oplosbaarheid: Goed
Aminozuurprofiel: Optimaal
Eiwitgehalte: 90%, naturel 93%
Smaak: Perfect
Prijs: €40,90 per kilo

Empose Nutrition Clear Isolate Whey

Dit is dé perfecte whey voor wie niet van de romige smaak van eiwitpoeder houdt. Met de Clear Whey van Empose Nutrition maak je een soort limonade shake, maar dan vol eiwitten! Hoe lekker is dat voor de zomer? Gooi het in een leuk glas, rietje erbij en je hebt een heerlijke eiwitcocktail. Qua voedingswaarden levert deze whey je hetzelfde als een ‘normale’ eiwitpoeder. De clear isolate whey is er in 5 smaken: framboos, kokos, peer, perzik en tropische vruchten. 

Oplosbaarheid: Goed
Aminozuurprofiel: Optimaal
Eiwitgehalte: Niet bekend
Smaak: Perfect
Prijs: €58,25 per kilo

Whey Isolate – Stacker 2

De whey isolaat van Stacker is erg puur met maar liefst 90% eiwitten. Je merkt ook meteen dat de focus daar op ligt bij dit product, aangezien er maar 2 smaakjes zijn: chocolade en vanille. Helemaal prima als je het mij vraagt #teamvanille. Voor zo’n hoog eiwitgehalte is deze eiwitpoeder ook erg zuiver geprijsd.

Oplosbaarheid: Goed
Aminozuurprofiel: Optimaal
Eiwitgehalte: 90%
Smaak: Perfect
Prijs: €39,99 per kilo

XXL Nutrition Whey Hydro

Holy damn! De whey hydro van XXL Nutrition kende ik nog niet. Ik kan dus geen eigen ervaring geven, maar ik vind de specificaties veelbelovend. Dit eiwit wordt nóg sneller opgenomen dan whey isolaat en is mild voor mensen die lactose wat minder goed verdragen. Whey Hydro is overigens heel goed geschikt om te gebruiken tijdens de training, waar dit bij isolaat minder gebruikelijk is. De Whey Hydro is er in 7 smaken: aardbei, banaan, cookies & cream, vanille, chocolade, chocolade-hazelnoot en raspberry. Jum!

Oplosbaarheid: Weet ik niet
Aminozuurprofiel: Optimaal
Eiwitgehalte: 87,5%
Smaak: Weet ik niet
Prijs: €46,95 per kilo

Natural Gold Whey

Nog eentje die ik nog niet kende, maar me zeker enthousiast maakt! De Natural Gold Whey van XXL Nutrition is een mix van isolaat en hydrolisaat en bevat geen kunstmatige stoffen. Ideaal voor als je zo clean mogelijk wilt eten. Daarnaast is er lactase aan deze eiwitpoeder toegevoegd, waardoor hij verdraagzaam is bij lactose-intolerantie. De beschikbare smaken: vanille, aardbei en banaan.

Oplosbaarheid: Weet ik niet
Aminozuurprofiel: Optimaal
Eiwitgehalte: Niet bekend
Smaak: Weet ik niet
Prijs: €46,95 per kilo

MyProtein Impact Whey Isolate

Jarenlang gebruikte ik deze whey van MyProtein, mede vanwege de vele lekkere smaken (I mean, salted caramel, hallooo) en doordat het een goed betaalbaar merk is. Waarom ik nu geen MyProtein whey meer gebruik? Eigenlijk is dat puur omdat mijn vriend altijd de whey isolaat van XXL Nutrition heeft staan die ik kan gebruiken.

De Impact Whey Isolate bestaat voor 90% uit eiwitten en is er in wel 20 smaken. Zo raak je echt nooit verveeld van je whey poeder. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar de meest zoetige smaken, zoals salted caramel of witte chocolade, maar wat jij het lekkerst vindt hangt natuurlijk helemaal van jouw smaak.

Oplosbaarheid: Goed
Aminozuurprofiel: Optimaal
Eiwitgehalte: 90%
Smaak: Perfect
Prijs: €46,99 per kilo

Killerbody Protein Shake (vegan)

Ook voor vegans is er eiwitpoeder op de markt! Ik ben zelf alleen bekend met deze van Killerbody, die gemaakt is op basis van erwten eiwit. Dit is wel iets wat je proeft, het smaakt duidelijk anders dan een whey protein. Buiten de smaak is het natuurlijk wel een ideale manier om toch wat extra eiwitten binnen te krijgen, wat in een plantaardige leefstijl soms wat lastiger is.

Oplosbaarheid: Goed
Aminozuurprofiel: –
Eiwitgehalte: 87%
Smaak: Matig
Prijs: €23,92 per kilo

Welke eiwitpoeder nu écht de beste is?

Ik kan eigenlijk niet kiezen! 

Welke eiwitpoeder voor jou het beste is, hangt vooral af van wat je budget is, welke smaken je lekker vindt en op welke manier je whey het liefste gebruikt. Alle bovengenoemde eiwitpoeders zijn in ieder geval een goede keuze.

Disclaimer
Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring en research. Wil je zeker weten of bepaalde voeding of sport geschikt is voor jouw lichaam? Raadpleeg dan een diëtist, (sport)arts of dokter.

Affiliate links
De linkjes naar producten in dit artikel zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een klein percentage van de verkopende partij ontvang wanneer jij iets koopt via deze linkjes.

Scroll naar boven