hoe te beginnen met krachttraining?

Bron foto: Unsplash
Tips om te beginnen met krachttraining
Je bent inmiddels overtuigd van alle voordelen van krachttraining (yes, eindelijk!) en je wilt ook werken aan een sterk lichaam. Let’s go!
Voor het eerst beginnen met krachttraining kan spannend zijn. Je doet het voor het eerst en je weet eigenlijk nog niet zo goed waar je het zoeken moet. Geen paniek! We zijn allemaal ooit begonnen.
Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om zo goed mogelijk van start te gaan:
Bepaal je doelen
Wat wil je bereiken met krachttraining? Wil je wat kilootjes kwijtraken, enorme billen kweken of gewoon lekker actief bezig zijn? Door je doelen duidelijk te hebben kun je een trainingsschema opstellen of laten maken (hiervoor raad ik Sam aan van Voedingsadvies Westland) dat gericht is op het bereiken van die doelen. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met hersteltijd en eventuele zwaktes of blessures.
Meld je aan bij een sportschool
De sportschool heeft alles wat je nodig hebt om krachtoefeningen te doen. Vraag bij bekenden na of zij goede ervaringen hebben met sportscholen in de buurt. Bij de meeste sportscholen kun je een gratis proefles doen om erachter te komen of je je er thuisvoelt. Dat is erg belangrijk, aangezien je er zeker een aantal keer per week zal zijn!
Vind je het toch wat spannend om meteen bij een sportschool te trainen? Je kunt ook eerst thuis trainen met gewichten.
Warming up
Doe altijd een warming up voor je gaat sporten. Dit doe je om je lichaam op te warmen en je spieren klaar te maken voor de training. Doe bijv. wat lichte cardio op de loopband of fiets of wat stretch oefeningen. Kies iets wat je fijn en leuk vindt om te doen.
Begin met lichte gewichten
Rome is niet in één dag gebouwd en jij hoeft dus ook niet in één dag Arnold Schwarzenegger te zijn. Begin met lichte gewichten om de juiste techniek en houding te leren en te wennen aan de oefeningen. Uitvoering is ALTIJD belangrijker dan gewicht. Verhoog het gewicht geleidelijk aan naarmate je sterker wordt en meer ervaring krijgt.
Leer de juiste techniek
Het aanleren van de juiste techniek is essentieel bij krachttraining om blessures te voorkomen en om het maximale uit je trainingen te halen. Zoek instructievideo’s op YouTube of TikTok gericht op de juiste techniek of vraag een medewerker van jouw sportschool om even mee te kijken naar je techniek. Wees niet bang om dit te vragen, dit is hun werk en zij doen dit met alle liefde!
Track je progressie
Door je progressie bij te houden kun je zien of je vooruitgang boekt en of je trainingsschema goed voor jou werkt. Je kunt bijvoorbeeld een trainingslogboek bijhouden of een fitness app downloaden. Ik vind de app ‘strong‘ bijvoorbeeld heel fijn.
Pak je rust
Je spieren herstellen en groeien in rust. Rust is dus enorm belangrijk. Neem voldoende rust tussen de trainingen door, zodat je spieren goed kunnen herstellen. Je kunt het ook aanvoelen wanneer je spieren wat extra rust nodig hebben, ze voelen dan trekkerig of vermoeid.
Eet voldoende
Net als rust is voeding enorm belangrijk voor groei en herstel. Zorg ervoor dat je dagelijks genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om je lichaam optimaal te herstellen. Focus je hierbij op een goede balans in eiwitten, koolhydraten en vetten.
Let’s grow! Met deze stappen begin je met een gerust hart aan krachttraining en het bereiken van je doelen. Onthoud dat krachttraining geduld en toewijding vereist en dat resultaten niet van de ene op de andere dag zichtbaar zijn. Geduld is een schone zaak, laten we maar zeggen!
Houd er rekening mee dat je best wat spierpijn zal krijgen, zeker in het begin. Dat hoort erbij! Ik vertel je hier wat je kunt doen om de spierpijn te verminderen.
Hoe vaak per week krachttraining?
Als je net begint met krachttraining is het belangrijk om het geleidelijk op te bouwen en je lichaam de tijd te geven om te wennen aan alle nieuwe prikkels. Daarom wordt aanbevolen om als beginner 2 tot 3 keer per week krachttraining te doen. Zo kun je voldoende rustdagen tussen je trainingen plannen, zodat je spieren kunnen herstellen en sterker worden. Houd als maatstaf steeds één rustdag tussen elke training.
Als je dus op maandag traint, kun je op woensdag weer gaan en daarna weer op vrijdag. Natuurlijk kun je ook twee rustdagen tussen je trainingen plannen.
Daarnaast: luister altijd naar je lichaam! Als je merkt dat je nog steeds spierpijn hebt of vermoeid bent van je vorige training, neem dan gewoon wat extra rust voordat je weer gaat trainen. Het is beter om iets langer te herstellen dan dat je blessures oploopt.
Zodra je wat meer ervaring hebt met krachttraining, kun je het aantal trainingen per week verhogen (als je wilt en je planning dit toelaat natuurlijk).
Vergeet niet dat naast het trainen ook factoren als voeding en slaap van invloed zijn op je progressie.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring en research. Wil je zeker weten of bepaalde voeding of sport geschikt is voor jouw lichaam? Raadpleeg dan een diëtist, (sport)arts of dokter.