Tips voor fitness

afvallen met intermittent fasting

afvallen met intermittent fasting

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting (ook wel onderbroken vasten) is een eetpatroon waarbij je gedurende een bepaalde periode van de dag vast om vervolgens binnen een bepaald tijdsbestek wel te eten. Er zijn verschillende intervallen die hierin worden gehanteerd. De één vast voor 18 uur en eet 6 uur, waar de ander 12 uur vast en 12 uur eet. Een andere methode is de 5:2-methode, waarbij je gedurende 2 dagen per week beperkt of niet eet en vervolgens de rest van de week normaal eet. Het is in te delen hoe je wilt en maar net waar je je het fijnst bij voelt. 

Intermittent fasting voordelen

IF is de laatste jaren steeds populairder geworden en er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het voordelen kan hebben voor de gezondheid.

Intermittent fasting kan helpen bij het afvallen

Het voornaamste voordeel van intermittent fasting is dat het een goede manier is om te helpen afvallen. Doordat je bij intermittent fasting in een korter tijdsbestek eet, is het makkelijker om minder calorieën te eten en gezondere keuzes te maken. Daarnaast ben je in de periode waarin je ‘vast’ minder gefocust op eten, wat er ook aan bijdraagt dat je minder snel naar ongezonde snacks graait.

Verbeteren van insulinegevoeligheid en reguleren van de bloedsuikerspiegel

Door voor een bepaalde periode te vasten, kan het lichaam efficiënter omgaan met insuline en glucose. Dit helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het risico op type 2 diabetes te verminderen.

Mijn ervaring met intermittent fasting

Toen ik nog kampte met een eetbuistoornis, heb ik intermittent fasting geprobeerd. Onder het mom van: als ik grotere maaltijden eet in een kortere tijd, heb ik minder kans om een eetbui te krijgen. Dat werkte helaas niet. Laat ik vooropstellen dat niets voor mij werkte op dat moment, omdat ik mentaal gewoon niet zo lekker ging. Ik ben dan ook van mening dat intermittent fasting je niet van je eetbuistoornis af kan helpen. 

Inmiddels heb ik geen eetproblemen meer en is mijn relatie met voeding weer helemaal zoals het hoort te zijn. Alsnog zou ik intermittent fasting zelf niet toepassen, maar dat is echt persoonlijk. Ik sta namelijk dagelijks rond 5:30 uur op en mijn buik is dan al aardig aan het rommelen. Zou ik dan nog tot een uur of 12 moeten wachten met eten, dan ben ik de hele ochtend hangry. Word niemand gelukkig van. Ook sport ik graag ’s morgens, dus dat betekent dat ik dan ook veel energie verbrand en nog meer honger heb.

Kortom: intermittent fasting kun je prima in je levensstijl verwerken en kan helpen bij het afvallen. Het is echter niet voor iedereen geschikt, maar dat is een kwestie van uitproberen en zelf ondervinden.

Disclaimer
Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring en research. Wil je zeker weten of bepaalde voeding of sport geschikt is voor jouw lichaam? Raadpleeg dan een diëtist, (sport)arts of dokter.

Scroll to Top